Stofgebruik

Bij HappyRainyDays besteden wij veel aandacht aan het samenstellen van de ideale functionele stoffen. De stof moet voldoen aan de wens van 100% waterdichtheid en een goed ademend vermogen. Daarnaast staat comfort hoog in het vaandel.

Stofgebruik buitenkant van de regenkleding
De buitenstof van HappyRainyDays houdt zonder problemen stortbuien tegen. De buitenkant van de regenkleding is gemaakt van 100% nylon (minder milieubelastend dan een jas van pvc) en aan de binnenzijde voorzien van een coating, waardoor de kleding gegarandeerd waterdicht is. Door deze coating is het materiaal ook winddicht, om afkoeling tegen te gaan en ademend om warmteophoping te voorkomen.

Technisch gezien heeft de stof de waarden van 5000/5000. Hetgeen betekent dat de stof bestand is tegen de druk van een waterkolom van 5000 mm – absoluut waterdicht – en een waterdampdoorlaatbaarheid heeft van 5000 gram/m²/24 uur – zeer goed ademend -.

Hoe werkt dat eigenlijk waterdicht en toch ademende stof?
Transpiratievocht verdampt (daar is het voor bedoeld, om af te koelen) en is dan als waterdamp aanwezig onder de jas. Waterdamp is een gas. In een gas zitten alle moleculen los van elkaar. Die kunnen dan molecuul voor molecuul door de poriën van de jas gaan. Regen komt als waterdruppels op de jas, dus als vloeistof. Moleculen in een vloeistof kleven aan elkaar. Ook als een druppel uit elkaar spat, blijven er altijd nog veel moleculen aan elkaar kleven. Aan elkaar gekleefd passen de watermoleculen niet door de poriën van de jas. De jas is dus waterdicht maar niet waterdamp-dicht, oftewel zij is waterdicht tegen regen en ademend.

Als het regent, treedt er een reactie op dat de coating aan de achterzijde van de stof samentrekt waardoor gaatjes zich afsluiten. Hierdoor kunnen er bubbeltjes in de stof ontstaan. Als het stopt met regenen, dan “ontspant” de coating zich weer en verdwijnen de bubbeltjes.

De naden van de regenkleding zijn getapet
Alle naden van de regenkleding zijn getapet. Dat wil zeggen dat de naden aan de achterzijde zijn voorzien van een “plakstrook”, waardoor er geen water door de naden kan lekken. Kortom: Dit betekent dat u met HappyRainyDays met een gerust hart in langdurige regenbuien kunt fietsen en stevig kunt wandelen.

Stofgebruik binnenkant van de regenkleding
Het grootste deel van de collectie is gevoerd met een 100% katoenen voering voor extra draagcomfort.  Om de jassen nog makkelijker aan te trekken hebben we de mouwen speciaal gevoerd met nylon, waardoor je arm als het ware door de mouw glijdt. Het materiaal van de voering van ieder type jas vindt u bij het artikel onder het kopje ‘extra informatie’.

NB: De regencape is niet gevoerd, omdat deze meestal over een jas worden gedragen. Voering heeft bij dit gebruik geen toegevoegde waarde. De regenbroeken zijn aan de binnenzijde voorzien van nylon om het aantrekken te vergemakkelijken en om beweging met een (veelal katoenen) broek mogelijk te maken.